Vedonlyönti on ollut ihmisten viihteen lähteenä vuosikaudet, mutta sen olomuoto on vain muuttunut erityisesti parin viime vuosikymmenen aikana. Internet ja teknologian kehitys on vienyt lähes koko toiminnan verkkoon ja seuraava askel saatetaan ottaa kohti virtuaalitodellisuutta. Tämä artikkeli on sponsoroitu.
Virtuaalitodellisuus saattaa hämmentää sellaisia, jotka eivät välttämättä seuraa teknologiaan liittyviä ilmiöitä. Virtuaalitodellisuuden lyhenne on VR, joka tulee englannin kielen sanoista virtual reality. Se on käytännössä keinotekoinen ympäristö, jossa käyttäjä kommunikoi ja on vuorovaikutuksessa VR-laitteiden avulla. Virtuaalitodellisuus on ulottunut monelle alalle, josta peliala ja erityisesti vedonlyönti ovat niistä kiinnostavimpia.
Virtuaalitodellisuudesta ollaan kiinnostuneita
Virtuaalitodellisuuden nykymuoto otti ensimmäiset askeleensa vasta viime vuosien aikana. Markkinoille on ilmaantunut 2010-luvulla enemmän VR-laitteita, jotka on suunnattu kuluttajien käyttöön. Virtuaalitodellisuudesta on oltu kiinnostuneita myös mediassakin ja sen mahdollisuuksista kirjoitetaan ja keskustellaan suhteellisen paljon Suomessakin.
Monet tunnetut teknologiajätit ovat niin ikään kiinnostuneita virtuaalitodellisuudesta ja siitä, minkälaisia mahdollisuuksia se voisi tuoda yrityksen toiminnalle. Tuotteita ja palveluita halutaan kehittää jatkuvasti, jotta ne vastaavat ajanmukaisia tarpeita ja odotuksia. Tämän takia teknologian jättiläiset ovat tehneet huomattavia investointeja virtuaalitodellisuuteen.
Virtuaalitodellisuuden mielenkiintoinen historia
Virtuaalitodellisuudella on yllättävän mielenkiintoinen historia ja sen taival on alkanut varhaisemmin kuin kuvitella saattaa. Se on mainittu ensimmäisen kerran luultavasti 1930-luvulla kaunokirjallisuudessa. Virtuaalitodellisuuden ensimmäinen konkreettinen askel tapahtui 1960-luvulla, kun maailmaan syntyi Sensorama.
Sensorama oli patentoitu laite, jolla haluttiin näyttää katsojalla videokuvaa. Samaan aikaan laitteen tarkoituksena oli stimuloida käyttäjän muita aisteja. Tämän tarkoituksena oli saavuttaa kokemus, joka olisi mahdollisimman realistinen ja aidontuntuinen. Myös ensimmäinen päähän kiinnitettävä laite tuli ilmoille.
Yhdysvaltojen armeijan kokeiluista viihdealalle
Virtuaalitodellisuuden alkutaipaleen laitteet olivat erittäin alkukantaisia nykyiseen verrattuna. 1980 oli sen seuraava merkittävä vaihe. Silloin Yhdysvaltain armeija huomasi, minkälaisia mahdollisuuksia virtuaalitodellisuuden teknologia saattoi tarjota. Ensimmäisillä lentosimulaattoreilla pystyttiin opettamaan lentämistä turvallisella tavalla.
Virtuaalitodellisuus alkoi ottaa ensimmäisiä harppauksiaan alalla, jossa kuluttajat tuntenevat sen parhaiten. Viihdeteollisuudessa hyödynnetään jännittävillä tavoilla VR:n tuomia mahdollisuuksia tänä päivänä ja sen juuret juontavat kultaiselle 80-luvulle. Tietokoneilla tehtiin erikoistehosteita, joilla elokuvista haluttiin saada parempaa vaikutelmaa.
Virtuaalitodellisuus ja pelaaminen
Peliala tunnetaan ketteränä viihdeteollisuuden alakategoriana, joka omaksuu innolla mielenkiintoisia innovaatioita toimintaansa. Virtuaalitodellisuus on tästä oivallinen esimerkki ja nykyään moni digitaalinen peli saa uusia ulottuvuuksia VR-laitteiden avulla.
Virtuaalitodellisuus tarjoaa mahdollisuuden pelaajalle liittyä simuloituun ympäristöön, jossa aistimukset koetaan ensinnäkin silmien kautta, mutta myös muulla tavoin. Keinoympäristössä ärsykkeitä saa myös muun muassa tuoksuilla ja ilmavirtauksilla.
Tämän päivän haasteet liittyvät VR-laitteiden monimutkaisuuteen. Niiden hinnat ovat monelle kuluttajalle liian korkeita, mikä lisää kynnystä kokeilla pelaamista virtuaalitodellisuudessa. Lisäksi pelaamista halutaan harrastaa helposti ja nopeasti, mikä ei ole välttämättä ominaista virtuaalitodellisuuden kohdalla.
Jos tulevaisuus tekee virtuaalitodellisuudesta edullisempaa ja muutoinkin helpompaa, saattaa se vyöryä jouhevammin suuren yleisön keskuuteen. Virtuaalitodellisuus voi tuoda erittäin kiehtovia ominaisuuksia pelaamiseen, emmekä edes välttämättä tiedä niistä kaikkea.