Pelaaminen on monelle tärkeä osa arkea, tuoden pakoa arjesta sekä rentouttaen. Pelaamista harrastetaan niin konsoleilla kuin tietokoneillakin. Erilaisten pelien määrä on myös valtava, sillä tarjolla on jopa tuhansia erilaisia videopelejä sekä uudelleen julkaistuja vanhoja suosikkeja.
Jokaisen onkin mahdollista löytää itselleen soveltuva pelilaite sekä peli, vaikka valikoima on hyvin laaja ja monipuolinen. Kauhua, jännitystä, seikkailua sekä leikkisiä pelejä. Niin paljon erilaisia pelejä, toiset realistisia ja toiset kaukana siitä. Jokaiselle pelille löytyy kuitenkin pelaajansa.
Harvemmalla on kuitenkaan jokaista pelikonetta kotonaan, sillä erilaiset konsolit ja pelitietokoneet ovat kohtalaisen kalliita. Useimmilta löytyykin joko Xbox tai Playstation sekä kenties Nintendo switch tai pelitietokone. Esimerkiksi verratessa opiskelijalainoja, voi löytää lainan, joka mahdollistaa ainakin yhden konsolin hankinnan. Opiskelu on haastavaa, eikä jokaisella ole mahdollisuutta lähteä töihin. Samalla kuitenkin arjen rentoutuminen olisi tarpeen. Mutta onko pelaaminen vain harrastus vai voiko se olla enemmänkin? Tässä artikkelissa perehdymme tarkemmin pelaamiseen.
Harrastus vai enemmänkin?
Pelaaminen on monelle rakas harrastus, jonka parissa aika kuluu mukavasti. Pelatessa oma pelitapa kehittyy ja pelaamisesta tulee entistä mielenkiintoisempaan. Kun pelit kulkevat hyvin, myös itsevarmuus kasvaa. Monet ovatkin päätyneet striimaamaan sekä kuvaamaan Youtubeen ja muihin palveluihin omaa pelaamistaan.
Näin he voivat hauskan harrastuksen ohella myös antaa neuvoja muille pelaajille. Esimerkiksi Paqpa niminen tubettaja aloitti kuvaamalla Minecraftin pelaamista, neuvoen samalla katsojia pelissä. Nykyisin Paqpa on todennäköisesti Suomen tunnetuin Minecraft-tubettaja.
Ammatikseen pelaaminen on kuitenkin haastavaa, sillä katsojille pitää kyetä koko ajan tarjoamaan entistä enemmän kokemuksia. Sekä ammattina tubettaminen että ammattina striimaaminen houkuttelee koko ajan enemmän ihmisiä.
Tubettajia ja striimaajia ihaillaan heidän kykyjensä ja osaamisensa vuoksi. Toiset elättävät itsensä pelaamalla näin, toiset taas päätyvät e-urheilun pariin ja elättävät itsensä sponsoreiden ja turnausten avulla. Pelaaminen ei ole enää vain harrastus, vaan siitä on kehittynyt täysin uusi ammatti.
Lopulta ei ole väliä, pelaako henkilö ammatikseen vai harrastuksena, sillä tärkeintä on pelaamisesta nauttiminen. On kuitenkin selvää, että jos pelit sujuvat hyvin ja pelaamisesta nauttii, voi pelaamisella pyrkiä myös tienaamaan rahaa. Menestystä ei kuitenkaan kukaan voi etukäteen taata. Toiset menestyvät ja toiset eivät.
Erilaiset tavat pelata
Älylaitteet, käsikonsolit, konsolit ja tietokoneet. Niin paljon erilaisia laitteita, joista jokainen houkuttelee kokeilemaan pelejä. Mutta mistä tietää, mikä kannattaa itselle hankkia? Kuten aikaisemmin mainitsin, opiskelijalainalla pelilaitteen hankinta voi olla hyvä ajatus.
Mutta kun voit hankkia vain yhden laitteen, valinta ei ole helppoa.
Kannattaa aloittaa pohdinta kaikkein perinteisimmistä asioista, eli älypuhelimella pelaamisesta.
Tänä päivänä älylaitteilla pelaaminen on hyvin tyypillistä, sillä laitteisiin on lukemattomasti erilaisia sovelluksia joiden parissa kuluu jo suuri osa päivästä. Tästä johtuen suositun Nintendo Switchin valinta pelilaitteeksi ei välttämättä ole kaikkein paras valinta. Syy on helppo: Switch on käsikonsoli, jota pelataan tyypillisesti pieneltä näytöltä. Toki laadukas Switch mahdollistaa laitteen yhdistämisen myös televisioon. Jos jo valmiiksi pelaaminen tapahtuu pieneltä älypuhelimen näytöltä, ei Switch ole välttämättä onnistunut valinta.
Opiskelijalle onnistunut vaihtoehto voisi olla pelitietokone, sillä pelaamisen ohella tietokone soveltuisi myös opiskeluiden hoitamiseen. Näin tietokoneella olisi useampia käyttötarkoituksia, jolloin sen aiheuttamat kulut eivät olisi ainoastaan pelaamiseen sidoksissa. Markkinoilla on runsaasti erilaisia pelikannettavia sekä -pöytäkoneita, joista osa on myös opiskelijan budjetille soveltuvia.
Perinteiset konsolit ovat aina yksi vaihtoehdoista. Periaatteessa konsolipelaajat jakautuvat kahteen leiriin – Playstation ja Xbox -laitteilla pelaaviin. Toiset ovat vannoutuneita Xbox pelaajia, kun toiset eivät luopuisi Playstationista mistään hinnasta. Molemmissa on omat hyvät ja huonot puolensa, eikä toiselle mieleinen välttämättä ole samanlainen toiselle.
Laitteen valinnalla on suuri merkitys pelaajalle, siksi laitteisiin kannattaa tutustua ja valita juuri itselle mieluisin vaihtoehto – oli kyseessä sitten käsikonsoli, konsoli tai pelikone.