Yrittäminen on asia, joka kiinnostaa monia. Yrittäjyys mahdollistaa sen, että voit tehdä töitä haluamallasi alalla ilman pomoa: olet itse itsesi pomo ja saat päättää, millaisella aikataululla teet töitä. Parasta kaikessa on se, että yrityksen perustaminen on tänä päivänä helppoa ja alkuun pääsee nopeasti. Tässä artikkelissa katsomme, miten voit aloittaa yrittämisen vuonna 2022 ja millaisia asioita kannattaa ottaa huomioon.
Yritysmuoto ja kevytyrittäjyys
Ennen kuin säntäät perustamaan yrityksen, on syytä harkita, millainen yritysmuoto on sinulle se paras mahdollinen vaihtoehto. Suosituimpia yritysmuotoja aloitteleville yrittäjille ja pienyrityksille ovat muun muassa toiminimi ja osakeyhtiö. Muita yritysmuotoja ovat esimerkiksi avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö.
Toiminimi on erinomainen vaihtoehto aloitteleville pienyrittäjille, sillä sen perustaminen on helppoa ja verotus on selkeää. Toiminimessä yritys ja yksityishenkilö ovat yksi ja sama asia, mitä verotukseen tulee, eikä paperitöitä ole niin paljon. Yksi mielenkiintoinen huomionarvoinen vaihtoehto on kuitenkin myös kevytyrittäjyys, nimittäin sen kautta voit lähettää asiakkaille laskuja itsenäisenä toimijana, mutta sinulle maksetaan edelleen palkka verokortilla.
Vertaile yritysmuotoja ja valitse sellainen vaihtoehto, joka on sinulle paras mahdollinen.
Luo liiketoimintasuunnitelma
Liiketoimintasuunnitelman luominen on tärkeää. Suunnitelmassa mainitaan muun muassa yritysidea, toimintamalli, markkinointisuunnitelma ja tuottoarviot. Liiketoimintasuunnitelman luominen auttaa aloittelevaa yrittäjää myös selkeyttämään omaa suunnitelmaa ja ideaa yrityksestä ja sen toiminnasta. Lisäksi yrityssuunnitelmaa luodessa yrittäjä saattaa törmätä haasteisiin tai mutkiin, jotka kannattaa oikaista ennen yrityksen perustamista.
Suunnitelmassa mainitaan myös, minkä verran yrittäjä veloittaa tuotteistaan ja palveluistaan. Lisäksi suunnitelmassa kannattaa hahmotella myös kilpailijoita ja sitä, miten yrittäjän oma yritys eroaa kilpailijoista.
Muista levätä – yrittäjän aika on usein kortilla
Aloittelevat yrittäjät huomaavat pian, että yrittäjien aika on usein kortilla. Vaikka saat päättää itse omat työajat, se ei tarkoita sitä, että yrittäjien elämä olisi laiskottelua: päinvastoin. Usein yrittäjät tekevät paljon enemmän töitä kuin tavalliset palkolliset. Yrittäjien on kuitenkin tärkeää muistaa levätä ja rentoutua.
Hyviä tapoja rentoutua ovat esimerkiksi kirjan lukeminen, luonnossa käveleminen, hiihtäminen, ruletti netissä, elokuvien katsominen ja nukkuminen.
Muista starttiraha
Yrittäjille ei ole olemassa paljon tukea, mutta starttiraha on harkitsemisen arvoinen apu. Starttiraha on aloitteleville yrittäjille suunnattu tuki, jonka avulla oman yritystoiminnan aloittaminen voi onnistua hieman helpommin. Kuukausittainen starttirahan summa ei ole välttämättä kovin suuri, mutta pienikin summa voi olla aloittelevalle yrittäjälle suuri apu.
Jos haluat hakea starttirahaa, on syytä muistaa, että se tulee tehdä ennen kuin liiketoiminta aloitetaan.
Mikäli et jostain syystä saa starttirahaa tai starttirahan määrä ei ole tarpeeksi, voit hakea lainaa pankista. Joskus myös uudet yritykset voivat saada lainaa esimerkiksi investointeja ja henkilöstön palkkaamista varten.
Muista brändin luominen ja vahvistaminen
Oli yrityksesi sitten suuri tai pieni, on syytä muistaa brändin luominen ja vahvistaminen. Tähän kuuluvat muun muassa yrityksen motto, logo, värimaailma, sosiaalisen median kanavat ja nettisivu. On tärkeää tehdä yrityksen brändistä johdonmukainen ja varmistaa, että asiakkaat tunnistavat yrityksesi brändin. Esimerkiksi suosittu brändi Nike tunnistetaan sen yksinkertaisesta logosta ja sloganista “Just do it.”
Hanki ammattimaistakirjanpitoapua
Yksi yrittäjän tärkeistä vastuista on hoitaa kirjanpito ja arvonlisäveron maksaminen. Vaikka kirjanpidon voi hoitaa itse, monet yrittäjät ulkoistavat tämän esimerkiksi tilitoimistolle, sillä kirjanpito ja kuittien seuraaminen vaatii paljon työtä. Lisäksi kirjanpidon ammattilaiset varmistavat, että maksat varmasti oikean määrän omia veroja ja arvonlisäveroja oikeaan aikaan.