Nettipelaamisen suosio on noussut viimeisten vuosien aikana hurjasti, eikä sitä pidetä enää lainkaan marginaalisena harrastuksena entisvuosien tapaan. Pelaajajoukosta löytyy kaiken ikäistä, kokoista, näköistä ja muotoista harrastajaa, ja joukkio tuntuu vain kasvavan kasvamistaan. Samalla kun peliharrastuksen suosio on noussut, sen ympärille on kehittynyt runsaasti oheistoimintaa.
E-urheilun parissa tapahtuva kilpatoiminta on jo täysin oma luokkansa, ja kisapalkintoina liikkuvat isot rahat ovat saaneet lahjakkaimmat pelaajat ryhtymään ammattilaisiksi. Nettikasinot, kuten Mobilebet, tarjoavat lajin parissa myös vedonlyöntimahdollisuuksia, minkä ansiosta lajin seuraajatkin voivat päästä saamaan osansa.
Pelaamisella on kuitenkin mahdollista tienata muillakin tavoilla! Striimaus on yksi niistä muodoista, joilla valikoitu joukko suomalaisia onnistuu tuomaan leivän pöytään. Tässä artikkelissa avaamme sitä, miten striimaus ammattilaisena toimii ja kuinka tähän työhön on mahdollista päästä.
Ensimmäiset askeleet striimauksen pariin
Suurin osa ammattistriimaajista ovat täysin itseoppineita, sillä ammattikunta on varsin tuore. Nykyään pelialaa on mahdollista myös opiskella ammattiopistossa: toistaiseksi Suomen ainoa alan koulutuslinja sijaitsee Tampereella.
Koulutus painottuu tällä hetkellä pelisuunnitteluun, kilpapelaamiseen ja pelien visuaaliseen suunnitteluun, mutta streaming-linjakin on päästy näkemään ohjelmistossa.
Striimaajia on valtava määrä, kun lasketaan mukaan kaikki satunnaisesti ja enemmän tai vähemmän säännöllisesti sisältöä tuottavat henkilöt. Ensimmäisenä tuleekin tehdä selkeä valinta siitä, kenelle sisältöä tuotetaan, millä kielellä ja millaista se on.
Pelipiireissä on tyypillistä se, että ammattistriimaaja lähettää suoratoistona omaa pelisessiotaan, jota katsojat voivat seurata ja kommentoida. Tässäkin on kuitenkin hyvä löytää jokin lähestymistapa, jota muilla ei ole, sillä erottuminen ja katsojien sitouttaminen on haastavaa tarjonnan ollessa koko ajan kasvamaan päin.
Striimaus kannattaa tietysti aloittaa sellaisesta pelistä, jossa on itse hyvä, sillä harva jaksaa katsella toisen jatkuvaa räpiköintiä.
Suoratoiston lähetyskanavia voivat olla esimerkiksi Twitch, YouTube Gaming, Mixer, ReStream, Caffeine ja monet muut.
Tarvittavia välineitä ovat esimerkiksi tehokas tietokone tai pelikonsoli, hyvä verkkoyhteys, mikrofoni, kamera sekä suoratoiston lähetykseen sopiva sovellus. Näitä ovat esimerkiksi OBS Studio, XSplit ja Gameworld.
Sisällön suunnittelussa on erityisen tärkeää huomioida se, että striimaus perustuu vahvasti yhteisöllisyyteen. Vuorovaikutus on todella tärkeää, eikä moderointiakaan sovi unohtaa. Kannattaa myös ottaa huomioon, että lähetyksessä ei saa käyttää sellaista materiaalia, joita tekijänoikeudet rajoittavat.
Tavat, joilla striimaajat tienaavat
Pelkkä oman pelisession lähettäminen suoratoistona ei vielä tuo kellekään rahaa, vaan siihen on rakennettava ympärille tapa tienata. Yksi mahdollisista vaihtoehdoista on kanavan tilauksen maksullisuus. Tällöin katsoja maksaa tietyn summan kuussa päästäkseen katselemaan sisältöä vapaasti.
Usein osa kanavan sisällöstä voi olla ilmaista ja osa taas maksumuurin takana. Katselijoiden on mahdollista myös tehdä lahjoituksia striimaajalle lähetyksen aikana.
Tuloja voidaan saada myös mainosten kautta. Suoratoistoalustoina toimivissa palveluissa katselijat näkevät mainoksia, ja striimaajat saavat pienen osuuden palvelun tienaamasta mainossopimuksen palkkiosta itselleen.
Nämä osuudet ovat suhteessa melko pieniä, joten suuremmat tienausmahdollisuudet löytyvätkin yhteistyökumppanuuksista.
Jopa yli 15 miljoonaa henkilöä käyttää pelkästään Twitchiä joka päivä, joten on selvää, että alustan sisältä löytyy huikea potentiaali yrityksille.
Jos striimaaja on onnistunut luomaan itselleen riittävän suuren katselijakunnan, hän voi onnistua neuvottelemaan itselleen rahakkaitakin kumppanuusdiilejä. Niissä striimaaja antaa näkyvyyttä kanavallaan yritykselle, joka puolestaan maksaa tästä palvelusta.
Yhteistyökumppanuuksien merkityksen arvioidaan kasvavan entisestään tulevaisuudessa, joten potentiaalia on kumpaankin suuntaan.
Tiiviin striimausyhteisön rakentamiseen menee aikaa, joten projektin kestoon on syytä varautua. Se ei varmastikaan tuota rahaa heti ensi metreiltä alkaen, vaan pitkäjänteisen, suunnitelmallisen työn tuloksena. Striimaus-ammattilaisena toimiminen on kuitenkin täysin mahdollista, joten jos kiinnostusta riittää, lähde rohkeasti tutustumaan aiheeseen tarkemmin.