Videopelien, onlinepelien ja muiden digitaalisten pelien pelaaminen saatetaan monesti nähdä huonona asiana. Monesti sanotaan, että pelejä pelaavat ovat joko laiskoja, menettävät sosiaalisen elämänsä tai muuta vastaavaa – paljon ennakkoluuloja sisältäviä asioita joka tapauksessa. Nämä mielipiteet tulevat kuitenkin usein sellaisilta ihmisiltä, jotka eivät itse pelejä pelaa, joten kovin paljon totuutta näissä mielipiteissä ei ole. Sitä emme kiellä, etteikö liiallisella pelaamisella voisi olla omia haittapuoliaan, mutta se pätee aikalailla kaikkeen tekemiseen. Pelaamisella on nimittäin kuitenkin monia eri hyötyjä, jotka itse pelaamisen kokeneen vain tietävät.
Positiivinen vaikutus aivotoimintaan
Monet pelit vaativat hyvää keskittymiskykyä ja strategista ajattelua. Erityisesti monet 3D-pelit ovat ympäristöltään niin moniulotteisia, että ne vaativat aivoilta kovaa keskittymiskykyä. Niitä voi jopa verrata oikeaan ympäristöömme, paitsi että lisäksi peleissä voi tapahtua mitä yllättävämpiäkin asioita.
Peleissä joutuu siis olemaan vieläkin enemmän hereillä! Monissa peleissä saattaa olla komplekseja tarinoita ja vaikeitakin tehtäviä, jotka sinun tulee suorittaa edetäksesi pelissä. Aivojen muistitoimintoihin vaikuttava hippokampus joutuukin työskentelemään toden teolla.
Pelaajan päätöksentekokyky paranee myös, kun pelatessa joutuu tekemään useita päätöksiä ja moni niistä vieläpä kiireellisiä sellaisia. Kuvittele esimerkiksi ammuntapelejä – niissä ei voi juurikaan jäädä miettimään tai muuten löytää itsensä poissa pelistä.
Päätöksentekokyvyn paraneminen auttaa monissa arkisissa elämän asioissa; liikenteessä tulee voida toimia nopeasti, urheiluharrastuksissa, sosiaalisissa tilanteissa ja esimerkiksi erilaisissa vaaratilanteissa täytyy pystyä tekemään nopeita päätöksiä.
Jotkut pelit taas keskittyvät siihen, miten erilaiset päätökset vaikuttavat pidemmällä aikavälillä. Voi olla, että teet pelin alussa jonkin päätöksen, joka myöhemmin vaikuttaa pelin kulkuun ja lopputulokseen. Molemmanlaisissa peleissä kuitenkin tulee harjoiteltua päätöksentekoa ja syy- ja seuraussuhteita.
Pelaaminen rentouttaa
Ihmiselle on erittäin tärkeää päästä irti arjen stressaavista ajatuksista – jollekin se on kokkaamista, jollekin urheilua ja jollekin pelaamista. Pelaaminen auttaa ihmistä siirtymään pois stressaavista ajatuksista ja auttaa siis rentoutumaan jokapäiväisessä arjessa.
Paljon informaatiota ja kiireisiä ajatuksia sisältävä nykymaailma voi olla hankala paikka, josta irtautua.
Pelaaminen kuitenkin vaatii keskittymistä ja samaan aikaan voi olla miltei mahdotonta miettiä jotain muuta. Monet videopelit, kuten seikkailupelit, vaativat keskittymistä pelin tarinaan, joka itsessään auttaa pitämään mielen poissa arjen hankaluuksista. Myös online kasinot ovat tähän oivallisia, sillä laajasta valikoimasta löytyy sekä rennompaa kolikkopeliä että enemmän aivojumppaa vaativaa pokeria.
Toisaalta myös Simsin kaltaiset pelit ovat siitä syystä suosittuja, että pelaaja pystyy astumaan sellaisen hahmon saappaisiin, jota ei todellisessa maailmassa ole. Siinä on jotain kiehtovaa, että pystyy siirtymään omasta todellisuudesta täysin erilaiseen todellisuuteen. Oli peli loppujen lopuksi mikä tahansa, saa sen avulla varmasti irtaannuttua arjesta.
Virikettä mielelle ja keholle
Kaikissa peleissä ei ole kyse pelkästään paikallaan olemisesta, vaan jotkut pelit saavat sinut myös fyysisesti liikkeelle. Tällaisia pelejä ovat muun muassa WiiFit, Just Dance ja Zumba. Monet näistä toimivat Nintendo Switchillä. Myös VR-tyyppisissä peleissä joutuu usein seisomaan ja liikkumaankin suhteellisen paljon. Tällaisia pelejä pelatessa virkistyy siis molemmat, sekä keho että mieli! Myös esimerkiksi konsoleilla pelaaminen voi auttaa käsien ja sormien toimintoja, sillä joskus pelejä pelatessa joutuu näppäilemään melkoisen tomeraan tahtiin.
Kavereita pelaamisen kautta
Monet pelaajat ovat myös kertoneet saaneensa elinikäisiä ystäviä pelien kautta. Jotkut eivät ole koskaan nähneet toisiaan kasvotusten, mutta pelien aikana käyty kommunikointi on saattanut johtaa niin syvään ystävyyteen, että se ei edes vaadi kasvokkain näkemistä. Tämä jos joku on täysin ymmärrettävää – vietäthän kuitenkin useita tunteja muille pelaajille puhuen. Tutustuminenkin tapahtuu siis ikään kuin vahingossa.
Toisaalta sosialisointi voi myös tapahtua samassa tilassa, mutta silti pelaamisen kautta.
Monia pelejä pystyy pelata moninpelinä tai toisaalta yksinpelejä voi pelata myös vuoroja vaihdellen. Toiseen on huomattavasti helpompi tutustua, kun samaan aikaan teette jotain aktiviteettia.
Kaikille sopivaa tekemistä
Videopelit ovat siitä myös hyödyllisiä, että ne sopivat kaikenikäisille – tai sanotaanko, että kaikenikäisille löytyy heille sopivia pelejä. Pelejä pystyy pelata niin mobiililaitteilla, tietokoneilla, tableteilla kuin konsoleillakin.
Pelaamisen voi aloittaa helposti kotoa käsin, eikä tarvitse tuntea sitä uuden harrastuksen aloittamisen vaikeutta. Lisäksi pystyt kehittymään täysin omaan tahtiisi ja aloittamaan siltä tasolta, mikä sinulle sopii. Pelaaminen ei myöskään ole kamalan kallis harrastus – ei ainakaan sieltä kalleimmasta päästä.
Vaihtoehtoja on niin monia, että skaala on myöskin todella laaja. Sillä saahan harrastuksesta myös kalliin, jos haluaa oikein panostaa. Toisaalta taas ilmaisiakin pelejä on, joka tekee aloittamisen kynnyksestä paljon matalamman.