Pelaamista voi harrastaa monilla erilaisilla laitteilla. Suosituimpia kuitenkin ovat tietokone, pelikonsoli, sekä mobiililaitteet, kuten puhelimet ja tabletit. Kaikille laitteille löytyy erilaisia pelejä ja nämä laitteet ovat kaikki tarkoitettu erilaisille pelaajille, joilla on erilaisia vaatimuksia heidän pelialustansa suhteen.

Myös itse pelit saattavat erota toisistaan, eri pelialustoilla. Pelikonsoleille ja tietokoneille on saatavilla graafisesti intensiivisiä pelejä, kun taas mobiilipelit ovat laitteiden alhaisemman tehokkuuden vuoksi vähemmän graafisesti intensiivisiä, mutta saattavat silti olla vähintäänkin mahdollisimman mielenkiintoisia.

Sinun kannattaa siis miettiä, mitä videopelissäsi arvostat ja sen perusteella miettiä, haluatko olla mobiilipelaaja tai konsolipelaaja.

Pelien hinnat

Kuten saatat tietää, suurin osa mobiilipeleistä on pelaajille maksuttomia, ainakin sen lataamisen osalta. Voit ladata pelin ilmaiseksi ja nauttia sen perusominaisuuksista, ilman että joudut maksamaan senttiäkään.

Suurin osa mobiilipeleistä kuitenkin ottaa maksuja erilaisten niin sanottujen “micro transactions”-maksujen muodossa.

Nämä maksut ovat erilaisia pieniä maksuja, joiden avulla pelaaja voi ostaa peliin joitakin pieniä asioita, kuten erilaisia tarvikkeita tai pelin omaa valuuttaa, kuten esimerkiksi kultaa. Tällaisia maksuja on toki saatavilla myös konsolipeleissä, mutta suurin osa konsolipeleistä kuitenkin rahoittaa toimintansa suoraan pelin ostamisesta perityllä maksulla.

Suurin osa konsolipeleistä on maksullisia pelaajalle ja jotta voit aloittaa pelin pelaamisen, sinun täytyy maksaa siitä. Toki, myös osa mobiilipeleistä on maksullisia, mutta suurin osa niistä on ilmaisia, toisin kuin konsolipelit.

Pelien genret

Suurin osa mobiilipeleistä ja konsolipeleistä eroaa toisistaan niiden genrejen osalta. Mobiilipelit ovat yleensä 2D-muodossa ja keskittyvät usein pelaajien väliseen kilpailuun maailmassa, joka ei välttämättä ole graafisesti mahtava.

Tämä johtuu siitä, että mobiililaitteissa on vähemmän kapasiteettia mahtaville grafiikoille, kuin pelikonsoleissa, kuten PS5:ssä tai Xbox One S:ssä. Pelejä myös konsoleille on toki myös hyvinkin erilaisia, mutta suurin osa niistä keskittyy graafiseen mahtavuuteen ja pelin tarinalliseen osaan, vaikka niissä yleensä on myös PvP-komponentteja, jotka mobiilipeleissä ovat erittäin yleisiä.

Toki, myös mobiililaitteille on saatavilla ainakin jonkin verran erilaisia graafisesti jonkin verran intensiivisiä pelejä, jotka muistuttavat pelaajia erilaisista konsoleille saatavista peleistä.

Hyviä esimerkkejä ovat esimerkiksi Call of Duty-sarjan mobiilipelit, jotka sisältävät laadukkaita grafiikoita, sekä PvP-ominaisuuksia, jotka muistuttavat pelaajia erilaisista konsolipeleistä.

Sinun kannattaa siis miettiä, minkälaisista peleistä pidät ja ovatko ne saatavilla joko mobiililaitteille tai pelikonsoleille. Jos olet etsimässä Suomen parasta rahapelikokemusta ja haluat kokeilla erilaisia laadukkaita kolikkopelejä, jotka ovat markkinoita mullistavia, sinun kannattaa kokeilla pelejä, jotka löytyvät sivulla nettikasino NetBet. Tämä sivu tarjoaa jotain jokaiselle kolikkopelaajalle.

Pelien grafiikat

Laitteiden erilaisen teknologian vuoksi, myös pelien grafiikat ovat yleensä suuresti erilaisia. Kuten voit päätellä, mobiilipelien grafiikat harvoin saavuttavat samantasoista graafista kompleksisuutta, kuin konsolipelit. Pelikonsolit sisältävät yleensä teknologiaa, joka mahdollistaa parempien grafiikoiden renderöinnin pelaajille.

Tätä voi toki olettaa laitteelta, joka on tarkoitettu juurikin videopelien pelaamiseen. Mobiililaitteet eivät ainakaan vielä sisällä kapasiteettia samantasoiselle graafiselle prosessoinnille, kuin pelikonsolit. Näiden teknologisten rajoitusten vuoksi, mobiilipelit ovat harvoin graafisesti mahtavia.

Tämä ei kuitenkaan onneksi tarkoita sitä, että mobiililaitteille saatavat pelit olisivat automaattisesti rumia, tai tylsiä. Se vain tarkoittaa sitä, että mobiilipelien kehityksessä panostetaan enemmän muihin aihealueisiin, jotka vaativat vähemmän graafista prosessointikykyä. Sinun kannattaa siis pelaajan miettiä, oletko kiinnostunut pelikonsolien tarjoamista graafisista mahtavuuksista, vai onko sinulle tärkeämpää se, että voit kuljettaa pelilaitettasi mukanasi, minne ikinä menetkin.

Oletko kiinnostunut siitä, mihin videopelien grafiikat tieteellisesti ja teknillisesti perustuvat? Sinun kannattaa lukea grafiikoista Wikipediassa. Sivustolta löydät tietoa siitä, mitä grafiikat ovat ja miten ne ovat kehittyneet aikojen saatossa.

Pelin ohjaaminen

Yhdet tärkeimmistä eroista konsolipelien ja mobiilipelien välillä ovat tavat, joiden avulla niitä ohjataan. Kuten luultavasti tiedät, konsolipelejä yleensä ohjataan erilaisilla peliohjaimilla, jotka on suunnittelun osalta tarkoitettu juurikin videopelien miellyttävään pelaamiseen.

Mobiilipelejä kuitenkin yleensä ohjataan erilaisilla mekanismeilla, jotka mahdollistavat pelin ohjaamisen pelkästään puhelimen näytön ja omien sormiesi avulla.

Tämän vuoksi pelien ohjaaminen on siis monilla tavoin hyvinkin erilaista pelikonsoleilla ja mobiililaitteilla. Tämä myös usein muuttaa itse pelien toimintaa ja niihin suunniteltuja mekaniikkoja. Tämä kaikki kuitenkin yleensä riippuu itse pelin genrestä.

Mobiililaitteille on saatavilla suuri määrä esimerkiksi enimmäkseen tekstipohjaisia pelejä, jotka eivät vaadi erikoisia mekaniikkoja tai painikkeita toimiakseen. Osa mobiilipeleistä kuitenkin yrittää tavalla tai toisella simuloida ohjainta ja sen toimintaa. Toki, on mahdollista myös liittää peliohjain mobiililaitteeseen, jos koet, että se parantaa pelikokemustasi. 

Laitteiden käyttöjärjestelmä

Myös pelaamiseen käytettävien laitteiden käyttöjärjestelmällä voi olla suurta merkitystä esimerkiksi sille, minkälaisia pelejä laitteelle on saatavilla. Jos verrataan esimerkiksi Sonyn PlayStation-pelikonsoleja, sekä Microsoftin Xbox-pelikonsoleja, voidaan helposti huomata, että laitteille saatavat pelit ovat enimmäkseen samanlaisia, mutta laitteille on saatavilla myös jonkin verran pelejä, jotka toimivat ainoastaan kyseisellä pelikonsolilla ja sen käyttöjärjestelmällä.

Useat pelistudiot ovat siis tehneet sopimuksia joko Xboxin tai PlayStationin kanssa, sen osalta, että heidän pelejä on saatavilla ainoastaan kyseisen brändin pelikonsoleille ja niiden mukana toimitettaville käyttöjärjestelmille.

Eroja voi mobiililaitteiden osalta olla myös Androidin ja iOS:n välillä. Osa peleistä, jotka ovat saatavilla Androidille eivät välttämättä ole saatavilla iOS:lle ja sama pätee toisin päin.

Sinun kannattaa siis tutkia, mitkä pelit ovat saatavilla mille laitteille ja käyttöjärjestelmille ja sen perusteella päättää, haluatko kokeilla pelaamista millä laitteella. Oletko kiinnostunut siitä, miten Googlen Android-käyttöjärjestelmä on kasvanut maailman suosituimmaksi mobiilipohjaiseksi käyttöjärjestelmäksi ja miten mobiilipelit ja niiden kehittäminen ovat aina olleet suuri osa sitä? Lue Androidista lisää Android Authorityssä.