Elektroninen urheilu, eli esports, on viimeisten vuosien aikana noussut kohinalla maailman suosituimpien urheilulajien listalla ja myös Suomessa lajin suosio on suurta. Elektronisella urheilulla tarkoitetaan kilpailullista pelaamista tietokonetta tai pelikonsolia käyttäen. Suosion myötä myös palkintosummat ovat merkittäviä ja huippupelaajat täysin ammattilaisia.
Suomessa esportsin suosiota on nostanut suomalaisten pelaajien ja joukkueiden hyvä menestys maailmalla. Ainakin Suomessa kaikkein suosituin e-urheilun muoto on Counter Strike Global Offensive -peli. Aivan kuten muussakin urheilussa, suosio näkyy myös vedonlyönnissä ja CS : GO -vedonlyönti onkin erittäin suosittua. Vuosittain järjestetään paljon turnauksia, joten laji pysyy vedonlyöntilistoilla viikosta toiseen.
Missä lyödä vetoa CS : GO -turnauksista ja otteluista?
CS : GO on suosittu laji vedonlyönnissä ja näin ollen lähes jokaisella vedonlyöntisivustolla on myös mahdollisuus lyödä vetoa CS : GO -turnauksista ja otteluista. Kaikilla sivustoilla pelaaminen ei kuitenkaan ole yhtä miellyttävää ja pelaamisen ehdot voivat erota.
Parhaat Suomessa toimivat vedonlyöntisivustot, jotka tarjoavat mahdollisuuden lyödä vetoa CS : GO:sta löytyvät osoitteesta bestbettingsites.com. Parhailla sivustoilla kohdevalikoima on laaja ja eri vetotyyppejä on huomattavasti enemmän, kuin heikommin CS : GO -turnauksiin keskittyvillä vedonlyöntisivustoilla.
Myös pienemmistä turnauksista pääsee lyömään vetoa useammin, kuin muilla vedonlyöntisivustoilla. Parhailta sivustoilta voi myös löytyä pelkästään CS : GO -turnauksiin keskittyviä kampanjoita.
Mikä Counter Strike Global Offensive -peli on?
Asiaan vihkiytymättömälle CS : GO saattaa olla vaikea peli ymmärtää, joten kerrataan lyhyesti CS : GO:n idea ja turnaussäännöt. Counter Strike Global Offensive on amerikkalaisen Valve Corporationin kehittämä taktinen ammuntapeli, jossa vastakkain on kaksi joukkuetta, terroristit ja poliisien erikoisjoukot. Molempiin joukkueisiin kuuluu viisi jäsentä ja niiden tavoitteet eroavat toisistaan.
Terroristit voittavat asettamalla räjähteen toiseen pelistä löytyvistä asetuspaikoista, poliisin erikoisjoukot puolestaan voittavat joko estämällä räjähteen asettamisen tai purkamalla räjähteen ennen kuin se räjähtää. Yksittäinen erä päättyy siihen, että jompi kumpi joukkue onnistuu tavoitteesaan. Yksittäinen Counter Strike : GO -erä kestää vajaat 2 minuuttia. Yleensä turnausottelussa pelataan maksimissaan 30 erää ja ottelu kestää keskimäärin 45 minuuttia.
Turnauksissa voittajan ratkaisee yksittäisten erien voittojen määrä.
Tavallisesti ottelu sisältää 30 erää. Puolet arvotaan ennen ottelua ja 15 erän jälkeen ensimmäiset erät terroristeina pelannut joukkue siirtyy pelaamaan poliisin erikoisjoukoilla ja päinvastoin. Siinä harvinaisessa tapauksessa, että erävoitot ovat 30 erän jälkeen tasan 15-15, pelataan 4 erää kattava jatkoaika, jossa luonnollisesti molemmat joukkueet pelaavat 2 erää molemmilla puolilla.
Pelissä on useampia karttoja, joista ottelussa käytettävät valitaan ennen ottelua menetelmällä, jossa molemmat joukkueet saavat kieltää osan kartoista käytön ja valita jonkun kartan. Yhden kartan voitto ei vielä riitä, vaan ottelu pelataan paras kolmesta-, viidestä- tai seitsemästä -systeemillä. Samaa karttaa ei pelata ottelun aikana uudestaan.
Yleensä turnauksissa pelataan ensin alkulohkot, joista jatkoon pääsee tietty määrä joukkueita ja sitten pudotuspelit, joissa häviäjä aina putoaa jatkosta. Joissakin turnauksissa pelataan erikseen ottelu kolmannesta sijasta, eli “pronssista”, toisissa taas ei.
Mitä vetotyyppejä CS : GO -peliin tarjotaan?
Parhaat CS : GO -vedonlyöntisivustot tarjoavat monipuolisesti vedonlyöntikohteita lajista. Suosituin pelityyppi turnauksessa on luonnollisesti vedon lyöminen turnauksen voittajasta. Tämän lisäksi turnausvetoihin kuuluvat muun muassa alkulohkoista jatkoon pääsevien joukkueiden veikkaaminen, sekä yksittäisten joukkueiden menestymisen veikkaaminen. (esimerkiksi mitalisijoille pääsemisestä tms.)
Yksittäinen ottelu tarjoaa luonnollisesti mahdollisuuden lyödä vetoa ottelun voittajasta, mutta parhailla suomalaisilla vedonlyöntisivuilla vaihtoehtoja on paljon muitakin. Yksi hyvin suosittu vetotyyppi on niin sanottu tasoitusveto. Siinä altavastaajalle annetaan tavallisesti vedonlyönnissä 1,5 kartan etu, eli ennakkosuosikkia tasoitusvedossa, vedonlyöjä voittaa tavallisessa paras kolmesta -menetelmällä pelattavassa ottelussa vain, mikäli suosikki voittaa ottelun erin 2-0. Vastaavasti altavastaajan puolesta pelatessa 1-2-tappiokin riittää tällaisessa tasoitusvedossa vedonlyöntivoittoon.
Koripallossa over/under -veto on kaikkein suosituin pelimuoto ja vaikka se ei CS : GO:sta vetoa lyödessä yhtä suosittu olekaan, on se yhtä kaikki mahdollinen parhailla suomalaisilla vedonlyöntisivustoilla. Tässä pelaaja veikkaa, ylittääkö ottelussa pelattujen karttojen määrä tietyn rajan.
Mikäli ottelu pelataan kahdesta poikki, on asetettu raja tietenkin 2,5. Mikäli pelaaja pelaa tätä vetotyyppiä, ei ottelun voittajalla ole merkitystä, vaan ainoastaan sillä, montako karttaa pelataan.
Myös otteluiden tulosta voi veikata, jolloin vaihtoehdot paras kolmesta -ottelussa ovat 2-0, 2-1, 1-2 ja 0-2 ja paras viidestä -ottelussa 3-0, 3-1, 3-2, 2-3, 1-3 ja 0-3.
Myös yksittäisten karttojen kohdalla parhaat suomalaiset vedonlyöntisivustot tarjoavat pelattavaa. Yksittäisen kartan voittajan lisäksi tarjolla on tasoitusvetoja karttojen voittajaa koskien ja ne avaavat aivan uuden maailman CS : GO -tasoitusvetoon, sillä pelaaja joutuu pohtimaan, yksittäisten erien voittotodennäköisyyksiä miettiessään, kuinka suuren edun altavastaajalle voi antaa, ennen kuin se kääntyy suosikiksi.
Aivan oma lukunsa on live-vedonlyönti, joka on kaikki urheilulajitkin mukaan luettuna nykyisin erittäin suosittu vedonlyöntimuoto. Vielä joitakin vuosia sitten, teknologia ei mahdollistanut reaaliaikaista vedonlyöntiä, mutta nykyisin on toisin. Live-vedonlyönnin kohteet ovat CS : GO:ssa samanlaisia kuin ennen otteluita tapahtuvassakin vedonlyönnissä, mutta kertoimet muuttuvat tapahtumien perusteella. Live-vedonlyönnin vahvuus on sen nopeatempoisuus verrattuna ennen ottelua tehtyyn vedonlyöntiin.
Mitkä ovat Counter Strike Global Offensiven suurimpia tapahtumia?
CS : GO on maailmalla seurattu laji ja sen suurimpien supertähtien saama mediahuomio on hyvin verrattavissa muiden lajien tähtien mediahuomioon. Tähtien uusilla seuroilla spekuloidaan ja muutenkin heidän tekemisistään ollaan kiinnostuneita. Erityisesti mediakohu lisääntyy vuoden suurimpien turnausten lähestyessä. CS : GO:n suurimpia turnauksia kutsutaan majoreiksi.
Niitä järjestetään tavallisena vuonna kaksi tai kolme ja valtavien palkintopottien ansiosta kisoissa mukana ovat kaikki lajin parhaat joukkueet. Major-turnaukset kestävät jopa kolme viikkoa ja otteluita on päivittäin, mikä tietää myös CS : GO -vedonlyöjälle kissanpäiviä, sillä pelattavaa on päivittäin.
Major-turnausten lisäksi suuria turnauksia järjestetään muitakin, mutta kaikkia parhaita joukkueita ei juuri muihin turnauksiin samaan aikaan saada. Vedonlyöjän kannalta turnauksia kuitenkin on vähintäänkin riittävästi ja palkintopotit ovat houkutelleet Suomeenkin nimekkäitä ulkomaalaisia joukkueita. Erinomaisen vedonlyöntilajin lisäksi, CS : GO on myös erinomainen penkkiurheilulaji.
Counter Strike Global Offensive -strategiat
Eri joukkueilla on erilaisia strategioita CS : GO:ssa ja erityisesti mieluisimpia karttoja. Osa strategiaa onkin saada estettyä alkuvalinnassa vastustajan vahvoja karttoja ja vastaavasti pyrkiä saamaan omat vahvat kartat mukaan peliin. Itse pelaaminen on lajin ammattimaistumisen myötä alkanut muistuttaa hyvin paljon muita urheilulajeja.
Joukkueen jäsenillä on tarkat roolit ja pelisuunnitelmaa harjoitellaan näitä rooleja silmällä pitäen tunteja ja taas tunteja. Ilman joukkuestrategiaa ei parhaistakaan pelaajista koostuvalla joukkueella ole mitään mahdollisuuksia joukkuepeliin luottavia joukkueita vastaan.
Mitä vetoa lyödessä kannattaa ottaa huomioon?
CS : GO -joukkueet ovat huipputasolla hyvin tasaisia, joten voittajan veikkaaminen ei ole mitenkään yksinkertaista. Toiselle kärkijoukkueelle helppo suupala voi olla lähtökohtaisesti saman tason joukkueelle erittäin vaikea vastus, sillä eri joukkueiden pelityyli voi sopia erittäin huonosti tietyille joukkueille. Ennen kaikkea CS : GO:ssa vaikuttaa monien muiden pelien tapaan momentum, eli jos altavastaaja saa ottelussa etulyöntiaseman, ei tuloksen kääntäminen ole enää helppoa. Turnauspelissä on tärkeää myös huomioida sarjatilanteen vaikutus.
Varsinkin alkulohkon viimeisellä kierroksella panokset joukkueilla voivat olla hyvin erilaiset, toisella joukkueella ei ottelulla ole enää välttämättä merkitystä, johtuen joko varmistuneesta jatkopaikasta tai sitten siitä, että mahdollisuuksia jatkoon ei enää ole. Jos taas vastustaja on niin sanotusti pakkovoiton edessä, saattavat motivaatiotekijät kallistaa voimasuhteita heidän puolelleen.
Myös aikaisempien turnauksien tuloksia kannattaa tutkia. Pelkkä maailmanranking ei välttämättä anna totuudenmukaista kuvaa joukkueiden sen hetkisistä voimasuhteista. Maailmanrankingissa korkealla voi hyvin olla joukkue, joka on viimeisissä turnauksissa pelannut alavireisesti ja vastaavasti alhaisella sijalla voi olla kovassa nousussa oleva joukkue. Joukkueiden välillä tapahtuu myös pelaajasiirtoja ja suurimmat siirrot saattavat keikauttaa voimasuhteita huomattavasti.